Ljudje pogosto delamo napako, da pričnemo trenirati in gremo all-in, treniramo preveč in prepogosto. Dolgoročno ima to lahko resne posledice za zdravje.

Zato poslušaj svoje telo – bolečina in utrujenost sta najbolj jasna opozorilna znaka, da potrebuješ čas za počitek! Mišice potrebujejo določeno mero počitka, da se okrepijo in zrastejo. Ne glede na to, kakšen cilj imaš velja, da je počitek prav tako pomemben kot vadba sama!

Mnogi, ki si ne vzamejo niti dneva počitka med športnimi treningi, pogosto preobremenijo telo, zaradi česar se njihova zmogljivost in odpornost zmanjšata, zviša se krvni pritisk in slabše spijo. Vsaka telesna aktivnost poškoduje mišice do določene mere, zaradi česar nas naslednji dan te tudi bolijo. Zato potrebujemo počitek med vadbami, saj se le tako lahko mišice tako obnovijo ter postanejo še močnejše in večje.

Raziskava je pokazala, da je za optimalno število dni za počivanje med vadbami dan do dva.

Seveda je treba upoštevati tudi druge dejavnike, kot so starost, težavnost vadbe, prehrana, trajanje vadb, itd..

 

Kaj lahko počneš tiste dni, ko nimaš treninga?
Poskrbiš za sprostitev in počitek. Ne samo za fizični počitek, ampak tudi za psihičnega.
Lahko greš v savno, na masažo ali si pripraviš toplo kopel doma. Prebereš kako knjigo in poslušaš sprostitveno glasbo.

Poskrbiš za ustrezno prehrano, ki da mišicam potreben sestavine za regeneracijo in telesu energijo za prirpavo na novo vadbo, in hidracijo telesa, ki je verjetno še najbolj ključnega pomena pri regeneraciji in doseganju tvojih ciljev! Med vadbo izgubljaš vodo, ki jo moraš nadomestiti med in po treningu, za optimalno delovanje telesa.

To, da imaš treninga prost dan, pa ne pomeni, da moraš popolnoma mirovati. Po občutku, se lahko tudi na te dni neeintenzivno gibaš. Tako gibanje je na primer: plavanje, sprehod, vaje za razteg (kot jih izvajami na flex body vadbi), joga, pilates

Mišična masa se ne nabira med treningom, ampak pozneje po njej, med regeneracijo in počitkom.

Zmeraj pa je najboljši pokazatelj tega kaj potrebuješ tvoje telo samo, zato mu ne pozabi prisluhniti, ko potrebuje počitek.