Stranki učinek aktivnosti ni le boljše počutje, ampak tudi znojenje. Pri tem smo si precej različni, nekateri se začnejo znojiti zelo hitro, drugi pa skoraj nič. Nekateri se znojimo bolj intenzivno, drugi pa minimalno. S potenjem uravnavamo telesno temperaturo. Kar pomeni, da se na ta način naše telo ohlaja skozi kožo. Količina znoja, ki se pri tem izloči, je odvisna od intenzivnosti vadbe in telesnih značilnosti posameznika. Vsekakor pa je potrebno izgubljeno tekočino nadomestiti s popito vodo!

Ne sramuj se potenja, saj je to rezultat gibanja tvojega telesa, na kar si lahko samo ponosna. Da boš lahko naslednjič s ponosom korakala v prepoteni majici, pa smo zate zbrali nekaj zanimivih dejstev o potenju:

  1. Ko smo aktivni poženemo kri po žilah. To je kri bogata s kisikom, ki ga potrebujejo mišice za svoje delo. Hkrati se naša telesna temperatura dvigne in aktivirajo se žleze znojnice. Na koži se začnejo nabirati kapljice znoja, ki pa še ne ohlajajo. Šele ko začnejo izhlapevati, se začne telo ohlajati. (Zato so pomembna hitrosušeča oblačila!).
    Temu rečemo tudi termoregulacija. Brez nje bi se po 10 ali 12 minutah pregreli.
  2. Pot je sestavljena iz 99% vode in 1 % soli, kalija in ogljikovih hidratov. Ta 1% izgubljene soli je pomemben, saj pomaga uravnavati hidracijo telesa. Če izgubite preveč soli, lahko pride do utrujenosti, mišičnih krčev, zmanjšane moči. Znak, da izgubljate veliko soli, so bele lise na posušenih oblačilih.
  3. S potenjem se borimo proti vnetjem. Zaradi vnetij je lahko metabolizem počasnejši, telesna pripravljenost je lahko slabša. Srce je mišica kot vsaka druga v našem telesu, in se s pospešenim srčnim utripom skozi napor krepi. Takrat se aktivirajo protivnetni procesi. 
  4. Znoj nas ohlaja. Ker potenje uravnava telesno temperaturo preden bi ta dosegla kritično točko, organizem porabi tudi manj energije. 
  5. Potenje preprečuje okužbe. Raziskave kažejo, da naj bi celo 70% bakterij najdenih v telovadnicah povzročale bolezni. V znoju imamo naravni antibiotik dermcidin, ki nas ščiti pred škodljivimi patogeni, saj na mestu ubije vse bakterije.
  6. Pozor! Potenje povzroča zadovoljstvo. Vedno želimo biti urejeni, toda ko se potimo, se nezavedno ne obremenjujete več z videzom, ampak smo osredotočeni na vadbo. Pot je znak, da smo naredili nekaj koristnega za svoje telo. Je tudi takojšenj dokaz in pokazatelj za naš trud!
  7. Potenje dviguje samopodobo. Raziskave kažejo, da je dovolj že 20 minut intenzivne vadbe, da se dovolj spotimo  in počutimo bolje. Ne gre samo za endorfine, ki jih sproščamo med in po vadbi.  Intenzivnejša vadba nam dviga samopodobo, ponosni smo na naš trud in uspeh. 
  8. S potenjem se razstrupljamo. Pri razstrupljanju sodeluje več organov v telesu. Največji med njimi je koža, ki se čisti s potenjem in poskrbi, da se telo osvobodi strupov in odpadnih snovi. Dobro je, da se vsaj trikrat na teden dobro preznojimo. Idealna je kombinacija telovadbe, savne in kopeli.

Določene vaje pripomorejo k optimalnemu čiščenju telesa ter izboljšajo krvni in limfni obtok. Vadba pripomore k globljemu dihanju in zmanjšanju podkožnega maščobnega tkiva, kjer se kopičijo nevarni toksini. Redna vadba, ki je dovolj intenzivna, da se potite, ščiti tudi jetra, ker delno opravlja njihovo vlogo.

So te vsa ta dejstva prepričala in se želiš vključiti na redne vodene vabe? Potem imamo zate odlično novico ->  nudimo več različnih programov vodenih vadb, ki so primerne za vse staorsti, spole in fizične pripravljenosti. Lahko se odločiš za vadbo v studiu.
Če ti je pa lažje opravljati vadbo od doma, pa te bomo z veseljem sprejele tudi na naše on-line vodene vadbe, ki potekajo V ŽIVO preko Zoom-a.