Žensko telo je zaradi svojih edinstvenih hormonskih ciklov drugačno in zahteva posebno pozornost pri vadbi. Hormonske spremembe, ki se zgodijo skozi menstrualni cikel, imajo velik vpliv na tvojo energijo, razpoloženje in splošno počutje. S prilagajanjem telesne aktivnosti  lahko podpremo hormonsko ravnovesje in tudi lajšamo nekatere simptome, ki jih prinašajo hormonske spremembe.

Prilagajanje vadbe hormonskim ciklom ne prinaša le koristi, temveč lahko tudi poveča učinkovitost vadbe. Razumevanje lastnega telesa in njegovih potreb v različnih fazah hormonskega cikla je ključno za ohranjanje zdravja in dobrega počutja skozi vsa življenjska obdobja.

Koristi vadbe za hormonsko ravnovesje

Redna vadba ne izboljšuje le telesne pripravljenosti in moči, temveč ima tudi številne pozitivne učinke na hormonsko ravnovesje.

Redna telesna vadba lahko pomaga uravnavati raven kortizola, t.i. ‘stresnega hormona’. Za znižanje ravni kortizola je priporočljiva predvsem umirjena vadba, ki se osredotoča na sproščanje in raztezanje, kot je FLEX BODY vadba.

Takšna aktivnost ne samo da pomaga zmanjšati stres, ampak tudi izboljša kakovost spanca, kar je ključno za hormonsko ravnovesje. Boljši spanec omogoča telesu, da se regenerira in učinkoviteje uravnava hormone, kar zmanjšuje simptome PMS, kot sta napihnjenost in razdražljivost.

Poleg tega redna telesna aktivnost med vadbo sprošča endorfine, naravne ‘hormone sreče’, ki izboljšujejo razpoloženje in služijo kot odlična preventiva pred izgorelostjo, slabim počutjem in utrujenostjo.

Redna vadba je torej ključni element za ohranjanje hormonskega ravnovesja in splošnega zdravja. Ne glede na to, ali gre za zmerno kardio vadbo, jogo, trening moči ali sprehod, je pomembno, da najdeš vadbo, ki ti ustreza in jo vključiš v svoj vsakdanjik.

Prilagodite vadbo svojemu menstrualnemu ciklu

Menstrualni cikel pomembno vpliva na našo fizično zmogljivost in počutje, zato je ključno da razumemo, kako hormonske spremembe vplivajo na našo sposobnost za vadbo in splošno zdravje. Vsaka od štirih glavnih faz menstrualnega cikla—menstrualna, folikularna, ovulacijska in lutealna—namreč prinaša svoje priložnosti in izzive.

1. Menstrualna faza

V menstrualni fazi, ko so ravni estrogena in progesterona nizke, se lahko počutimo bolj utrujene in brez energije. Zato priporočamo, da izbereš manj zahtevne oblike vadbe, kot so hoja, joga ali raztezne vaje, ki ne obremenjujejo telesa preveč. Odločiš se lahko tudi za našo FLEX BODY vadbo, ki je kot nalašč za takšne dni. Ta vadba vključuje nežne raztezne vaje in sprostitvene tehnike, ki ne samo izboljšujejo gibljivost in pripomorejo k boljšemu počutju, ampak tudi zmanjšujejo občutke napetosti in bolečine, ki so lahko prisotni v tem obdobju. Poslušaj svoje telo in ne pretiravaj, če se počutiš utrujena.

2. Folikularna faza

Med folikularno fazo, po koncu menstruacije, ko se raven estrogena začne dvigovati, lahko opaziš povečanje energije in izboljšanje razpoloženja. To obdobje je idealno za intenzivnejše vadbe, kot so tek, visoko intenzivni intervalni treningi (HIIT) ali treningi moči, saj je telo bolje pripravljeno na fizične izzive in hitrejše okrevanje.

Za to fazo je odlična izbira FIT BODY ki zahteva več energije, moči in koordinacije, saj se osredotoča na celostno krepitev telesa z izvajanjem funkcionalnih gibov z lastno težo.

3. Ovulacijska faza

V ovulacijski fazi, ko estrogen doseže svoj vrhunec, je energija običajno na najvišji ravni. To je odličen čas za izvajanje najbolj intenzivnih vadb ali preizkušanje novih telesnih aktivnosti, saj je telesna zmogljivost na vrhuncu.

V ovolucijski fazi, ko so ravni energije visoke in je telo pripravljeno na nove izzive, je odličen čas, da dvignete intenzivnost na FIT BODY vadbi ali pa preizkusite novega, kot je na primer POLE DANCE vadba. Ta oblika vadbe je zahtevna in ponuja nove izzive, ki so popolni za izkoriščanje povečane fizične zmogljivosti v tem času. Pole dance združuje ples in akrobacije na drogu, kar zahteva moč, koordinacijo in fleksibilnost, ter s tem omogoča celostni trening, ki ne samo krepi mišice, ampak tudi izboljšuje ravnotežje in agilnost.

4. Lutealna faza

V lutealni fazi, po ovulaciji, ko se poveča raven progesterona, se lahko pojavi večja utrujenost in zmanjšana motivacija za vadbo. V tem času je ključnega pomena, da prilagodiš intenzivnost svoje vadbe. Če občutiš manj energije, je smiselno zmanjšati intenziteto na FIT BODY vadbi ali se celo odločiti za bolj umirjene oblike vadbe, kot je FLEX BODY, kjer so poudarjeni sproščanje in raztezanje. Prav tako so zmerno intenzivne aktivnosti, kot so pilates, plavanje ali lahkotni kardio, odlična izbira, saj so te vrste vadbe bolj primerne za obdobja, ko tvoje telo potrebuje milejši pristop.

Obvezno poslušaj svoje telo!

Ena izmed najpomembnejših stvari pri vadbi, je, da poslušaš svoje telo. Tvoje  telo ti pogosto sporoča, kaj potrebuje, in če se naučiš prisluhniti tem signalom, lahko prilagodiš vadbo tako, da je najbolj učinkovita in varna.. 

Zato je, ko se počutiš utrujeno ali brez energije, smiselno izbrati manj intenzivno vadbo. Nasprotno, ko si polna energije, je idealen čas za zahtevnejše treninge.

Poslušanje svojega telesa ne pomeni le upoštevanja fizičnih občutkov, kot je utrujenost ali bolečina, temveč tudi prepoznavanje emocionalnih stanj, ki lahko vplivajo na tvojo motivacijo ali energijo. Prilagajanje vadbe tem občutkom je pomemben del ohranjanja dolgoročnega zdravja in dobrega počutja.