Iris: “Rada globoko spim. Ko spim se trudim, da se resnično odpočijem. Vzamem si eno uro na dan, ki je namenjena res samo meni. Takrat grem v naravo, na sprehod s psom, spraznim glavo in se skušam tisto eno uro odklopiti tudi od vseh elektronskih naprav (predvsem računalnika in telefona). Več časa zase mi pomaga najti tudi, če si dan vnaprej načrtujem. Tako je dovolj časa za službo in za družino.”

Kako se lahko sprostimo kadar začutimo, da smo preobremenjeni?
Šport sprošča pa tudi vodena vizualizacija ali meditacija, kjer se s pomočjo pripovedi sprostiš toku in spustiš skrbi.

To počnemo na Flex body vadbi, kjer najprej sprostimo napetosti v mišicah, nato pa jo zaključimo z vodeno vizualizacijo za sprostitev.

Ločitev med poslovnim in zasebnim življenjem je resnično pomembna. Kako lahko postavimo jasno mejo ali vzpostavimo t.i. work-life balance?

Svojo energijo časovno razdelimo na zasebno in na poslovno življenje. Odvisno je od tega koliko je imamo na razpolago. Če čutimo, da je imamo premalo, da bi lahko obe področji življenja zadovoljili, je dobro, da se vprašamo ali jo morda narobe razporejamo. Najbolje je, da svoj čas organiziramo, si postavimo urnik, da nam nič ne uide, in razporejamo dan po prioritetah. Še en namig: Ugotovi kakšen je tvoj lasten bioritem, kdaj imaš največ energije v dnevu. Takrat si zadaj v urnik stvar, ki jo najmanj rada počneš, ker imaš takrat največ potenciala, da jo dejansko narediš.

V družbi veljajo visoki standardi, ki nam narekujejo kdo moramo biti in kako moramo svoje vloge opralvjati. Kako moramo skrbeti za otroke, kako moramo kuhati, kakšna žena/punca moramo biti, itd. Dejstvo je, da si moramo mi sami določiti svoje prioritete. Če ne vemo katere to so, potem bomo nezadovoljni, saj nismo izpolnili svojih lastnih potreb. 

Tukaj imamo en preprost namig, kako si lahko pomagamo najti svojo iztočnico ali prioriteto: Izberi 5 prioritet, za katere meniš, da so zate pomembne. Npr. 1. uspeh v službi, 2. zadovoljna družina, 3. Popolna postava, 4. Urejen dom, 5. Svoboda, nato pa te spremeni v ednino. Prva stvar na katero pomisliš kadar teh 5 prioritet postaviš v eno, je to v kaj moraš vložiti največ energije in je tvoje izhodišče za vse ostalo v življenju. Tako boš našla svoje notranje zadovoljstvo. Kadar smo zadovoljni imamo tudi več energije in volje, tudi v ostalih področjih življenja, npr. v poslovnem. Takrat smo bolj predani, osredotočeni, lahko opravljamo svoje delo z večjo zagnanostjo in z dušo.

Katerih je 5 stebrov dobrega počutja v teoriji?


fizični – moje telo mora biti dovolj močno, da lahko opravljam svoje delovne naloge
mentalni – moram biti sposobna, da se lahko v neki situaciji v trenutku osredotočim in se pravilno odločim. Stresna situacija ne sme biti močnejša od mene.
čustveni – skrbim za to, da svojo čustveno energijo, kar se da koristno porabim. Vsako čustvo je ok. Nekatera čustva nam dajo ogromno energije, druga nam energijo jemljejo. Energijo nam jemljejo negativna čustva, kot so jeza, strah, sram, zavist. Takrat je dobro, da ta čustva čimprej sprostimo iz našega telsa, glave in misli. To najbolje storimo z fizično aktivnostjo. 
socialni – potreba po povezavi z drugimi ljudmi, brez tega se ne čutimo izpopolnjene. Ljudje najdemo zadovoljstvo v tem, če doprinesemo nekaj k skupnemu dobremu, k družbi, sočloveku. To nas izpopolnjuje. Tukaj je pomembno vključiti zavest, da je potrebno najprej poskrbeti zase, potem pa lahko poskrbimo še za vse ostale. Če sami nismo polni, namreč tudi dajati ne mremo.
Duhovno – kaj je smisel tega kar počnemo. Zakaj delamo to kar delamo, kaj je namen vsega in kaj to predstavlja za nas.

Preberi še:
– Ko preprosto ne zmorem več
– Zakaj je potenje zdravo?
– Sem fit, ker jem. Pa ti?