Novo leto je tu. Čas, ko si vsi postavljamo cilje, ki si jih želimo doseči v novem letu. Pogosta novo letna zaobljuba je tudi nova športna aktivnost oz. telesna vadba. Za mnoge je to odličen način, da se osredotočijo na svoje zdravje, dobro počutje, okrepijo svoje mišice in samozavest.

Kljub temu, pa se danes v poplavi vseh vadb in aktivnosti lahko znajdemo pred vprašanjem, kako izbrati pravo vadbo zase? Izbira pravilne vadbe je ključna, da bodo naši cilji doseženi, hkrati pa mora vadba postati sestavni del našega življenjskega sloga.

Zate sem zato pripravila par ključnih nasvetov, ki ti bodo pomagali pri izbiri prave vadbe.

1.    POSLUŠAJ SVOJE TELO

Vsako telo je edinstveno in ima različne potrebe. Zato je ključno, da izbereš vadbo, ki je prilagojena tvojim zmožnostim, ciljem in trenutnemu zdravstvenemu stanju.

V primeru, da imaš kakršnekoli zdravstvene težave, je pomembno, da se pred začetkom nove vadbe posvetuješ z zdravnikom. Ta ti bo lahko svetoval, katera vrsta vadbe je primerna zate. 

 

2.    DOLOČI SVOJE CILJE

Pred izbiro vadbe je ključno, da jasno določiš svoje cilje. Razmisli, kaj si želiš doseči z vadbo.

Si želiš izgubiti telesno težo? Potem bo morda zate prava izbira FIT BODY vadba, ki vključuje vaje z lastno telesno težo ter visoko intenzivne kardio vaje in s tem pomaga pri kurjenju kalorij.

 Si želiš okrepiti mišice? Osredotoči se na vadbe, ki vključujejo vaje z lastno telesno težo ali utežmi.

 Si želiš izboljšati vzdržljivost? Če želiš povečati svojo vzdržljivost in kondicijo, se loti aerobnih dejavnosti, kot so tek, plavanje ali kolesarjenje. Te vadbe bodo pripomogle k boljšemu počutju in vzdržljivosti.

 Si želiš izboljšati svojo fleksibilnost? Če je tvoj cilj izboljšati svojo fleksibilnost in gibljivost, potem se odloči za vadbo, ki poudarja raztezanje in sprostitev, kot so FLEX BODY vadba, joga ali pilates.

 Pomembno je, da si postaviš cilje, ki odražajo tvoje želje in potrebe, saj bodo ti cilji služili kot motivacija pri izbiri in vztrajanju pri vadbi. Prav tako si lahko postaviš kratkoročne in dolgoročne cilje, da boš imela jasno usmeritev v svoji vadbeni poti. Ne pozabi, cilji so tvoj kompas, ki te vodi k uspešni vadbi in boljšemu počutju.

 

3.    NAJDI AKTIVNOSTI, KI TE VESELIJO

Vadba bi morala biti nekaj, kar te navdihuje in napolni s pozitivno energijo, ne pa dolgočasna in obremenjujoča dolžnost. Ključno je, da izbereš aktivnosti, ki te resnično veselijo, saj je to ključ do dolgoročne motivacije in zadovoljstva pri vadbi.

Možnosti so številne, in pomembno je, da izbereš tiste, ki se ti zdijo najbolj privlačne. Morda te bo očarala sproščujoča praksa joge, ki združuje telesno aktivnost in sprostitev v enem. Če uživaš v glasbi in plesu, je lahko ples odlična izbira. V kolikor želiš preizkusiti nekaj novega lahko poskusiš tudi POLE DANCE vadbo in se zavrtiš na drogu.

Plavanje ponuja osvežujočo izkušnjo v vodi, ki obenem krepi mišice, kolesarjenje pa omogoča raziskovanje narave in mestnih poti ob prijetnem vetru v laseh. Če pa iščeš možnost za povezavo z naravo in fizično aktivnost na prostem, je pohodništvo odlična izbira.

Ne pozabi, da vadba ni omejena na samo eno aktivnost. Kombiniranje različnih dejavnosti v tvoji vadbeni rutini bo ohranjalo vadbo zanimivo, hkrati pa boš tako izkoristila različne prednosti za tvoje zdravje in počutje.

Tudi pri nas lahko medseboj kombiniraš različne vadbe (POLE DANCE, FIT BODY, FLEX BODY), kar ti bo pomagalo pri hitrejšemu napredku.

 

4.    UPOŠTEVAJ SVOJ URNIK

Ko izbiraš pravo vadbo zase, je pomembno upoštevati svoj življenjski slog in urnik. Vsaka od nas živi svoj edinstven ritem, ki vključuje delo, družino, hobije in številne druge obveznosti. Zato je smiselno izbrati vadbo, ki se zlije s tvojim dnevnim ritmom.

 Če si zelo zaposlena in imaš omejen čas za vadbo, razmisli o krajših, a intenzivnejših treningih. Visoko intenzivni intervalni treningi (HIIT) so odlična izbira, saj omogočajo učinkovit trening v krajšem času. Tudi vadba z utežmi ali funkcionalna vadba lahko prinese odlične rezultate v kratkem času.

Pomembno je, da najdeš način vadbe, ki ti omogoča doslednost in redno vadbo. Če vadbo vključiš v svoj vsakdanjik na način, ki ti ustreza, bo lažje vzdrževati motivacijo in doseči svoje cilje.

 

5.    POIŠČI PODPORO

Vadba je lahko še bolj zabavna, če jo izvajaš skupaj s prijateljico ali se pridružiš skupinskim vadbam. Poleg tega ti sodelovanje v skupini prinaša še številne dodatne prednosti.

Vadba v dvoje ali v skupini je odličen način, da se motivirate tudi v najtežjih trenutkih, se družite in delite svoje izkušnje.

 In za na konec je najbolj pomembno, da ne pričakuješ takojšnjih rezultatov. Bodi potrpežljiva s svojim napredkom in ostani dosledna. Pomembno je, da ne obupaš, tudi če ne rezultati niso vidni takoj.