V današnjem hitrem tempu življenja, kjer nas je večina prisotna na družbenih omrežjih in smo tako nenehno izpostavljeni idealiziranim podobam uspeha, je primerjanje z drugimi postalo skoraj neizbežno.

Vse smo kdaj že doživele, da nas motivacija zapusti ravno v najbolj ključnih trenutkih. Toda, ali veste, kaj je tista skrivna sestavina, ki vam lahko pomaga premagati te trenutke? Gre za nekaj več kot le motivacijo – to je disciplina, naša notranja moč, ki nas ohranja na pravi poti k našim ciljem, tudi ko je motivacija na počitku.

Razlika med motivacijo in disciplino

Motivacija je konkreten ali nekonkreten razlog, zakaj oseba čuti potrebo po dejanju. Običajno nas motivira korist, ki jo želimo doseči ali posledica, ki se ji želimo izogniti. Motivacija je tista sila, ki ti omogoča, da izbiraš, kako usmerjaš omejene vire, kot so tvoj čas, energija in poznornost.

Disciplina pa je pristop, ki ga uporabimo za izvajanje potrebnih dejanj za dosego ciljev. Nanaša se na načine razmišljanja in navade, ki jih sprejmemo, da lahko delujemo v smeri želenega cilja ali rezultata, kljub morebitnim oviram. Motivacija bolj zadeva zakaj, disciplina pa bolj kako.

Zakaj je disciplina bolj pomembna od motivacije?

Slaba stran motivacije je, da je kratkotrajna. En trenutek je, že naslednji trenutek pa je ni več. Disciplina po drugi strani pa pomeni, da vzpostavite rutino in se je držite, ne glede na to, kako se počutite.

Zagotovo ti je poznan stavek: »Danes se mi res ne da.« ali stavek: »Danes sem res tečna, zato me ne bo na trening«. Vsaki od nas kdaj zmanjka motivacije. Vsaki od nas se zgodi, da kdaj ni pri volji. Zato se moramo takrat zanesti na navade in sistem, ki ga zgradimo s časom.

V knjigi “Moč navade” Charles Duhigg razloži, da navade temeljijo na delu možganov, ki obvladuje čustva, vzorce in spomine, imenovanem bazalni gangliji. Toda odločitve se sprejemajo v drugem delu možganov, imenovanem predfrontalni korteks, ki je popolnoma ločen. Ko postanemo navajeni na določeno vedenje, prenehamo aktivno razmišljati in namesto tega avtomatično delujemo.

Prekiniti navade in oblikovati nove zahteva, da ponovno uporabljamo predfrontalni korteks, zato se to zdi tako težko, saj naši možgani radi delujejo v svoji coni udobja ;).

Zato naslednjič namesto, da obupaš, poskusi vsaj nekaj časa prenašati »nelagodje«. Lahko poskusiš narediti eno skleco več, za katero veš, da imaš dovolj fizične moči ampak ne dovolj, da bi ti bila vaja enostavna. S tem boš svoje možgane prepričala, da zmoreš in da občasno »nelagodje« ni tako slabo.

 Kako »zgraditi« disciplino oz. vztrajnost?

  1. Nagradi se za svoj trud

Biti organizirana in disciplinirana ne pomeni, da si nikoli ne smeš privoščiti trenutka sprostitve. Pravzaprav, preveč strog pristop lahko včasih vodi nazaj k starim navadam. Ko gradiš disciplino, je pomembno, da si privoščiš nagrado za trud, ki ga vlagaš. Na primer, če poskušaš nadzirati svoje financije, si dovoli majhno razvajanje vsaj enkrat mesečno. Če se trudiš spremeniti prehranske navade, si ob nedeljah privošči nekaj sladkega.

  1. Določi si jasne cilje

Postavi si konkretne, merljive cilje. Ko veš, kaj želiš doseči, boš lažje razvijala disciplino, saj boš imela jasno usmeritev. o imaš jasno predstavo o tem, kaj želiš doseči, je lažje oblikovati strategijo in se osredotočiti na svoje prizadevanje. Namesto splošnih želja, kot je na primer “želim biti bolj disciplinirana,” si postavi konkretne cilje, kot je na primer “2x na teden bom obiskala Pole dance vadbo«.

  1. Ne obupaj

In še najpomembnejše: Če narediš napako, ne obupaj. Vsi se kdaj zmotimo, a ključ je v tem, da se iz svojih napak naučimo in ohranimo svoj zagon.  Namesto da bi se obremenjevala s svojimi napakami, jih vzemi kot priložnost za rast. Poskusi razumeti, kaj te je pripeljalo do napake in kako se iz nje lahko kaj naučiš. To znanje ti bo pomagalo izboljšati svoj pristop in se izogniti podobnim napakam v prihodnosti.

  1. Bodi potrpežljiva

Spomni se, da disciplina ni nekaj, kar bi se razvilo čez noč, a z vztrajnostjo in predanostjo jo lahko razvijemo sčasoma. Ne obupaj, če se stvari ne razvijajo tako hitro, kot bi si želela. Vztrajnost je ključ do dolgoročnega uspeha.

  1. Poišči podporo

Poišči podporno skupnost ali osebe, ki te bodo spodbujale pri tvojih ciljih.  Če si del skupnosti, kot je na primer Sport & Pole & Dance, veš, kako močno lahko ta vrsta skupnosti vpliva na gradnjo discipline. Pri vadbah si med seboj pomagamo, se zabavamo in spodbujamo druga drugo. To je odličen primer, kako lahko skupnost okrepi tvojo vztrajnost.

Sodelovanje v skupnosti ti omogoča, da dobiš podporo, nasvete in motivacijo od drugih, ki imajo podobne cilje. Deljenje izkušenj, napredka in nasvetov med člani te skupnosti lahko močno pomaga pri gradnji discipline in vztrajanju na poti k svojim ciljem. Pomembno je, da se okoli sebe obdaš s pozitivnimi in spodbudnimi ljudmi, ki te podpirajo na tvoji poti do discipline.