Ko slišiš “zdrav življenjski stil”, ti v misli pridejo slike predmetov kot so pajkice, zeleni smoothie, potenje, superge, vnaprej pripravljena hrana ter gibanje – telovadba, kajne? Vse lepo in prav, vendar izključitev “napačne hrane”, kot jedi z ogljikovimi hidrati in upoštevanje preveč omejujoče prehranjevalne načrte lahko naredita več škode kot koristi. Če si si kdaj obljubila, da boš živela bolj zdrav življenjski stil, potem veš, kako enostavno se je vrniti v manj zdrav, manj športen življenjski stil. 

Zavedati se moramo, da pod zdrav življenjski stil ni nujno, da spada dvourna dnevna telovadba. Za regeneracijo in za preoblikovanje telesa, si ni potrebno nadeti športne hlače vsak dan, saj ob tempiranem urniku, delovniku, ki ga večina ima, to ni izvedljivo, je že prisilno. Gibanje, obisk vodenih vadb, mora pričarati občutke pozitivnega pričakovanja, veselje, da bomo ZASE naredili nekaj dobrega in morda na telovadbi srečale prijateljico, ki je povedala, da bo današnji trening preskočila, na koncu pa se vseeno udeležila treninga. 

Spodaj naštevam 5 največjih zmot o zdravem stilu življenja. V zdrav stil življenja prištevamo naslednje dejavnike:  Duševno in fizično stanje, prehrana, telovadba, socialno druženje in sprostitev oz počitek.

  • V večernih urah je prepovedano jesti

Prehranjevanje v večernih urah, res lahko povzroči težave. Na primer, ohranjanje navade – jesti med gledanjem televizije lahko povzroči prenajedanje in uživanje hrane pred spanjem lahko povzroči zgago, ki vam lahko prepreči dober spanec. Pa vendar to ne velja za vse. Zaradi stresnega, tempiranega življenjskega stila, nam včasih uide popoldansko kosilo, ki ga nadomestimo s prigrizkom. Vendar to še ne pomeni, da zvečer ne smemo jesti in se v posteljo ogrniti z glasnim, lačnim trebuhom. Vsekakor v večernih urah, ni pametno, niti priporočljivo jesti težke, masne jedi. Solata, polnozrnati kruh, pečena ali kuhana jajca s prilogo tune in oreščki ali preprosto kopijo jedi, ki si jo imela za zajtrk, je s strani zdravstvenih strokovnjakov priporočljiv. Vsekakor je pa vse našteto odvisno od potrebe posameznika, njegove starosti, življenjskega stila… Velja pa eno: “Starejši si, težje prebaviš težko večerno hrano.” Za potešitev večerne lakote priporočam zdrave prigrizke (beri naprej), slastne solate, ki ji lahko popestriš s popečeno zelenjavo, hitro pripravljene juhe…

  • Izogibanje ogljikovih hidratov

A kje si to slišala. A veš da za delovanje telesnih funkcij in telesnih aktivnosti potrebuje telo glukozo, ki jo pridobi iz ogljikovih hidratov? Ja, izogibaj se slabim ogljikovim hidratom in uživaj kompleksne ogljikove hidrate, vlaknine in škrob. Ta mit o neuživanju ogljikovih hidratov se je nekoliko opustil, pa vendar ga še mnogi upoštevajo. Pomembno je le, da uživamo dobre ogljikove hidrate – kot npr.: žitarice, stročnice, rjavi riž, polnozrnati pekovski izdelki in podobno. To vrsto ogljikovih hidratov imenujemo kompleksni OH, ki so pomembni za pravilno delovanje naše presnove in prebavnega sistema. Pod slabe ogljikove hidrate prištevamo beli riž, beli kruh, obogatene ali rafinirane testenine in testo ter tisto mamljivo pecivo. Te imenujemo preprosti ogljikovi hidrati. Ti se prebavijo hitro, kar lahko povzroči povišanje krvnega sladkorja, zaradi katerega začutite ponovno lakoto.

  • Shujševalni čaji delujejo

Ni čaja na svetu, ki bi magično pokuril vse maščobe in to v manj kot mesecu dni. T.i. “teatox”, vsekakor pripomorejo k izgubi maščob, vendar delujejo isto kot voda ali navadni čaj. Trenutno ni znanstvenih dokazov, ki bi podpirali uporabo teh izdelkov za hujšanje. Ni zanesljivih dokazov, da lahko zeliščni čaji in njihove sestavine, vključno s tistimi, ki imajo diuretični ali odvajalni učinek, pomagajo pri izgubi maščobe, izgorevanju maščob ali preprečujejo absorpcijo kalorij.

  •  Tvoje telo potrebuje veliko hrane

V zdravo življenje spada tudi uživanje v hrani, ki nam pa na vsake toliko lahko spodleti  – ko pojemo preveč, premastno, prehitro… Prepogosto prenajedanje oz. prepolni krožnik, nimajo najboljšega učinka na naše prehranjevalne navade. Z obroki ne pretiravaj in se jih tudi ne izogibaj. Dan bi naj vključeval od 3 do 5 obrokov (zajtrk, malica, kosilo, malica in večerja). Čeprav so tudi osnovni trije z enim večjim ali manjšim prigrizkom dovolj. Vse je odvisno od naše fizične aktivnosti, starosti, trenutnega duševnega stanja in drugih dejavnikov.

Toplo svetujem, da se jè premišljeno in počasi. Pomembno je, da po uživanju hrane ne piješ veliko vode, saj to povečuje volumen “želodca” in potem vsakič več poješ. 

  • Prigrizki so slabi

Pa niso! Prigrizki so dandanes skoraj obvezni (predvsem pri otrokih), saj nam delno odpravijo lakoto, ki jo v tistem trenutku ne moremo nadomestiti z rednim obrokom. Čeprav so prigrizki ustvarili »slabo podobo«, so lahko prigrizki pomemben del prehrane. Lahko zagotovijo energijo sredi dneva ali med vadbo. Zdrav prigrizek med obroki lahko tudi zmanjša lakoto in prepreči prenajedanje ob obroku. Pomembno je le, kakšne prigrizke uživamo. Priporočam: oreščke, suho sadje (nesladkano), sadje, zelenjavni čips, jogurt in podobno. 

  • Obvezna “vsaj” eno urna dnevna vadba

Jutranje raztegovanje ali sprehod, razteg po celodnevnem sedenju za računalnikom je vsekakor več kot priporočljiv. Vsakodnevno več urno treniranje pa ni ključnega pomena, za ohranjanje zdravega življenjskega stila. Biti, ostati ali postati fit ne pomeni osredotočanje samo na fizične aktivnosti, prisotnosti na vseh skupnih ali indvidualnih treningih. Želene rezultate pri oblikovanju telesa, se najučinkovitejše pokažejo ob vključitvi na vodene vadbe, kjer pod strokovnim nadzorom ne pride do dolgotrajnih poškodb. Poleg tega, vodene vadbe predstavljajo skupnost oseb, ki so na vadbo prišle z istim ali podobnim pomenom, se podružiti, navezati nove stike in navsezadnje – se med seboj motivirati, spodbujati. 

Si že preverila katere vadbe ponujamo mi?

Obišči našo spletno stran in preverim, mogoče med njimi najdeš tisto zares pravo zate. 

Preberi še:

Kako moram telovaditi za željen rezultat?

Koliko počitka potrebuješ med treningi?