V današnjem hitrem tempu življenja, kjer nas je večina prisotna na družbenih omrežjih in smo tako nenehno izpostavljeni idealiziranim podobam uspeha, je primerjanje z drugimi postalo skoraj neizbežno.

Teorija primerjanja

Primerjanje je naravna človeška tendenca. V veliki meri se orientiramo glede na ljudi okoli nas. To vpliva na to, kaj cenimo, kakšna prepričanja sprejemamo in kako gledamo nase.

Lahko bi rekli, da razumemo svet okoli sebe tako, da opazujemo, kaj opažajo drugi ljudje. Ko se oziramo naokoli, opazimo, kako se uvrščamo in kako se primerjamo z drugimi v tej zapleteni družbi, v kateri je na stotine milijard posameznikov.

Psiholog Leon Festinger je že pred nekaj desetletji uvedel koncept “Teorije socialnega primerjanja”. Ta teorija govori o tem, kako je eden od razlogov za primerjanje z drugimi v tem, da lahko ocenimo svoje sposobnosti in mnenja.

Recimo, da si računalniška programerka in hočeš vedeti, kako dobra si. V takem primeru je logično, da pogledaš, kaj znajo tvoji kolegi. Enako velja, če imaš pred sabo pomembno odločitev glede svoje kariere – pametno je preučiti, kakšne odločitve so sprejeli tvoji kolegi.

Pasti primerjanja – Od idealov do nerealnih pričakovanj

Na žalost ali na srečo lahko vedno in povsod najdemo nekoga, ki je v nečem boljši od nas. Saj veste, kaj pravijo »Trava je pri sosedu vedno bolj zelena.« To lahko izvira že od zgodnjega otroštva, zagotovo pa je to v srednji šoli občutila vsaka od nas.  V današnjem digitalnem svetu, kjer družabna omrežja igrajo pomembno vlogo pri komunikaciji in deljenju informacij, pa so pasti primerjanja postale še bolj izrazite.

Na teh platformah se nenehno soočamo z idealiziranimi podobami življenja drugih, ki lahko v nas vzbudijo občutke nezadostnosti in željo po primerjavi. Slogan »Trava je pri sosedu vedno bolj zelena« se je tako preselil na splet, kjer nas vsakodnevno bombardirajo z vpogledi v uspehe, potovanja, odnose in druge vidike življenja drugih ljudi.

Družabna omrežja so tako postala prostor, kjer se lahko zlahka ujamemo v past primerjanja. Ko pregledujemo slike popolnih počitnic, uspešnih karier, skrbno urejenih domov in srečnih družin, se lahko znajdemo v spirali primerjanja, kjer začnemo meriti svoj uspeh in vrednost glede na dosežke drugih. Tudi če se zavedamo, da so te slike le trenutki, izbrani za deljenje, lahko še vedno v nas vzbudijo občutek nezadostnosti.

Pomembno je, da se zavedaš, da si običajno sam svoj največji kritik. Družabna omrežja pogosto prikazujejo le izbran del resničnosti in ne celotne slike. Vsakdo se sooča z izzivi, ne glede na to, kako popolno se zdi njegovo življenje na spletu. Ključno je razviti kritičen odnos do informacij, ki jih vidimo na družabnih omrežjih, ter se zavedati, da vsak posameznik nosi svojo edinstveno zgodbo in pot.

Kaj storiti, ko se zalotiš, da se primerjaš z drugimi

Vsaka od nas je kdaj primerja z drugimi, kar lahko v nas spodbudi negativne občutke. Kaj lahko storiš v takih primerih?

  1. Omeji čas na družbenih omrežjih
    Raziskave kažejo, da uporaba družbenih omrežij poveča nagnjenost k primerjanju z drugimi in škoduje naši samopodobi.

 Začni z majhnim korakom: za en dan ali en teden si izberi določeno obdobje, ko si boš vzela premor od družbenih omrežij.

 

  1. Bodi hvaležna
    Ko se primerjaš, se osredotočaš na to, česa ti manjka. Tvoja pozornost je usmerjena v spretnosti, ki jih nimaš, odnose, ki jih nimaš, ugled, ki ga nimaš, in tako naprej.

Praksa hvaležnosti je zelo močna, saj namesto, da bi se osredotočila na to, česar ti manjka, usmerjaš pozornost v to, kaj vse že imaš.

Začni s tem korakom: Preprosto si enkrat na dan vzemi čas in zapiši 3 stvari za katere si na ta dan hvaležna.

 

  1. Ustvari svoje lastne merilnike uspeha

Pomembno je, da se zaveš, da tvoj uspeh ni nujno enak uspehu drugih. Vsak posameznik ima svoje lastne cilje, vrednote in sanje. Namesto da bi se ujela v past primerjave, se osredotoči na ustvarjanje svojih lastnih merilnikov uspeha.

Začni s tem korakom: Vzemi si čas, da napišeš svoje osebne cilje in kriterije uspeha. Kaj ti pomeni uspeh? Kaj želiš doseči v svojem življenju? Ko imaš jasno sliko svojih lastnih ciljev, boš lažje prepoznala svoj uspeh, ne da bi se primerjala z drugimi.

 

Ne pozabi – Vsaka od nas je edinstvena

Draga moja, želim si, da se zavedaš, da ima vsaka od nas svojo popolnoma edinstveno zgodbo.

Tvoja pot do uspeha ni in ne bi smela biti enaka kot katera koli druga. Imaš svoje lastne izkušnje, spretnosti in strasti, ki te vodijo po poti, ki je popolnoma tvoja. Primerjava s tujimi uspehi je kot primerjava jabolka in hruške – obe sta okusni, a imata svoje posebne lastnosti, ki ju naredijo edinstveni.

Tvoj uspeh je rezultat tvojih prizadevanj, tvoje odločnosti in tvoje volje. Ne pozabi, da so tvoje okoliščine, tvoje ovire in tvoje zmage tiste, ki oblikujejo tvojo pot. Morda si morala premagati več ovir kot drugi, a to te je naredilo močnejšo in vztrajnejšo. Vsak korak, ki si ga naredila, vsaka lekcija, ki si se je naučila, je del tvoje edinstvene poti.

In še nekaj, česar se vedno spomni: uspeh ni le cilj, temveč tudi potovanje. Tvoje izkušnje, tvoji izzivi in tvoje sanje so tiste, ki te oblikujejo v izjemno osebo, ki si. In ne pozabi, da imaš neizmerno vrednost, ne glede na to, kje se nahajaš na svoji poti.

S to mislijo v mislih te vabim, da se osredotočiš na to, kar te navdihuje, na tvoje strasti in talente. Namesto da bi se primerjala z drugimi, počni stvari, ki te osrečujejo, in se spomni, da si enkraten dragulj v tem svetu.