Poletje je tukaj in s seboj prinaša toliko možnosti za zabavo, raziskovanje in uživanje na prostem. Čas je, da se prepustiš sončnim žarkom, vonju soli v zraku in neizmernemu veselju, ki ga prinaša poletni čas. Vendar pa nas poletna sprostitev ne sme odvrniti od naših zdravih življenjskih navad. Kako torej preživeti zabavno, a hkrati tudi “fit” poletje?

1. UŽIVAJ V AKTIVNEM DOPUSTU BREZ PRETIRAVANJA

Poletje je čas, ko se lahko prepustiš aktivnostim na prostem in hkrati raziskuješ čudovito obalo. Zakaj ne bi svoje poletje popestrila s športnimi dejavnostmi, ki ti omogočajo, da odkriješ okolico z druge perspektive?

Zate imam par predlogov, kako se lahko aktivno zabavaš ob morju.

  • Supanje ti omogoča, da se sprostiš na deski in veslaš po valovih, medtem ko občuduješ lepoto obale iz nove perspektive.
  • Kolesarjenje je odličen način, kako raziskovati okolico in odkriti skrite kotičke. Vzemi si čas, opazuj naravo in uživaj v novih dogodivščinah.
  • Plavanje je odličen način, kako se ohladiti v morju, hkrati pa izboljšati svojo kondicijo. Ne pozabi si vzeti maske za potapljanje in raziskuj  življenje podvodnega sveta!

2. NE POZABI NA TEKOČINO

V vročih poletnih dneh je pomembno, da svoje telo oskrbiš z zadostno količino tekočine, saj se lahko v nasprotnem primeru hitro soočiš z nevarnostjo dehidracije. Verjamem, da dovolj piješ, vendar je pomembno tudi, kaj piješ. V steklenico nareži nekaj rezin limone, limete ali pomaranče ter jih dodaj vodi. Ta kombinacija bo tvojemu napitku dodala prijetno kiselkastost in osvežilnost ter dodatne elektrolite.

Hidracijo lahko ohranjaš tudi s pomočjo sadja in zelenjave, ki pripomore k ohranjanju mineralov in vitaminov v telesu, s čimer se izogneš mišičnim krčem, dehidraciji in utrujenosti. Že kos lubenice ali narezane kumare bo poskrbel, da boš hidrirana in te napolnil z energijo.Lahko pa si privoščiš tudi osvežujoč smoothie iz mešanice svežega sadja in zelenjave, ki bo potešil žejo na najbolj okusen način.

 

3. NE POZABI NA UREVNOTEŽENO PREHRANO 

Uravnotežena prehrana vključuje raznoliko izbiro živil, ki zagotavljajo vse potrebne hranilne snovi za naše telo. 

Sadje in zelenjava so osnova zdrave prehrane. Sveže sezonsko sadje, kot so sočne breskve, sladke lubenice ali okusne jagode, ti zagotavljajo pomembne vitamine in minerale. Zelenjava, kot so paprike, paradižniki, kumare in listnata zelenjava, pa ti prinaša vlaknine in antioksidante.

Poleg tega ne pozabim na puste beljakovine, kot so piščanec, ribe, jajca, tofu ali stročnice. Beljakovine so gradniki telesa in so ključnega pomena za mišično regeneracijo ter vzdrževanje zdravega imunskega sistema. Ampak to ne pomeni, da moraš jesti samo sadje in zelenjavo ter puste beljakovine. V uravnoteženo prehrano spada tudi sladoled, slastne palačinke in kakšen koktejl. 

Poletje je čas, ko se lahko pocrkljaš s slastnimi poslasticami, vendar je pomembno, da najdeš pravo ravnovesje med uživanjem zdravih in občasnih razvajanj.

 

4. TUDI POČITEK JE ZELO POMEMBEN 

Dovolj počitka je ključnega pomena za ohranjanje zdravega življenjskega sloga tudi v poletnih mesecih. Ko se zabavaš in uživaš v vseh poletnih aktivnostih, lahko pogosto pozabiš, kako pomemben je kakovosten spanec za dobro počutje in delovanje telesa.

Po napornem dnevu, polnem razburljivih dejavnosti, si vzemi čas za sprostitev in dovolj spanja. Spanje je čas, ko se telo obnavlja in regenerira, zato je ključnega pomena, da mu zagotoviš dovolj ur mirnega spanca.

Med spanjem se obnavljajo tvoje mišice, kar je izredno pomembno za vzdrževanje visoke ravni telesne zmogljivosti. Prav tako ima spanec ključno vlogo pri izboljšanju koncentracije, razpoloženja in spomina, kar ti bo v pomoč pri obvladovanju različnih izzivov, s katerimi se srečujete med poletjem. Če se čez dan počutiš utrujena, si vzemite čas za krajše dremeže. 20-30 minut spanja čez dan ti lahko zagotovi dodatno energijo in osvežitev, ki jo potrebuješ za nadaljnje poletne dogodivščine.

Bodi pozorna tudi na količino kofeina in drugih stimulansov, ki jih zaužiješ, še posebej proti večeru, saj lahko vplivajo na kakovost tvojega spanca.

5. ZDRUŽITE ZABAVNO S KORISTNIM 

Skupinske športne igre so odličen način za druženje, zabavo in ohranjanje aktivnega življenjskega sloga med poletjem. Zakaj bi se omejili le na individualne aktivnosti, ko pa lahko vključiš prijatelje in družino ter se skupaj podate v športne izzive?

Na plaži si lahko uredite svoj lasten mali športni prostor, kjer boste uživali v razburljivih igrah. Odbojka na mivki je priljubljena izbira, saj vključuje timsko delo, spretnosti in zabavo. 

Razdelite se v dve ekipi in se pomerite v razburljivih dvobojih na mivki. To je odličen način za dvigovanje srčnega utripa, krepitev mišic in preživljanje kakovostnega časa z najbližjimi.

Če imate raje manj intenzivne igre, poskusite z badmintonom. Postavite mrežo na plaži ali travniku, razdelite loparje in perjanice ter se spopadite v prijateljskem dvoboju. Badminton je igra, ki razvija koordinacijo, hitrost in reakcijske sposobnosti, hkrati pa vam omogoča, da se sprostite ob prijetni družbi.

Skupinske športne igre niso le odličen način za ohranjanje telesne aktivnosti, temveč tudi za povezovanje in ustvarjanje nepozabnih trenutkov z ljudmi, ki jih imaš rada.