Se želiš med vadbo počutiti prijetno in predvsem udobno? Potem izberi ustrezno športno oblačilo! Pri izboru svojega športnega outfita nikakor ne zanemari 4 pomembnih stvari. 

Joooj, kako izbrati ustrezno športno oblačilo za vadbo?  Posebej ženske se pri tem prepogosto osredotočamo predvsem na videz – barvo, kroj in moderen dizajn, redkeje pa na tisto, kar je za optimalno vadbo v resnici najpomembnejše – to je funkcionalnost.

V blogu spoznaj nekaj ključnih nasvetov v zvezi s športnimi oblačili za vadbo. 

✅ MATERIAL

Za vadbo je priporočljivo uporabljati oblačila iz tkanin, ki dihajo in se hitro sušijo. 

Bombaž tem zahtevam zagotovo ne ustreza, saj med vadbo do neke mere sicer vsrka vlago, nastalo ob znojenju, a jo hkrati tudi zadržuje, kar pomeni, da nas bombažna oblačila pričnejo motiti, saj postanejo težka, se lepijo na kožo, v njih nam je vroče, saj se bombažna tkanina ne suši dovolj hitro. Vse to prispeva k občutku, da nas takšno oblačilo med rekreacijo ovira in onemogoča izvajanje vseh vaj.

KAJ PA ČE JE VSE RES? SMRDI, ufff… 

Vse to se komu morda še zmeraj zdi nepomembno, vendar takšna oblačila med vadbo povzročajo intenzivnejše potenje in posledično večjo izgubo vode, to pa prispeva tudi k hitrejši utrujenosti.

Zato, je pri izbiri športnih oblačil priporočljivo izbirati oblačila, katerih sestava temelji na umetnih materialih, kakršni so polipropilen, spandeks, poliester in najlon. Vse naštete sestavine omogočajo zračnost oblačil, tako rekoč sprotno sušenje in ohlajanje od vadbe pregretega telesa. Vse to prispeva k boljšemu počutju in posledično večji zmogljivosti med vadbo.

✅ UDOBNOST

Ustrezna izbira materiala omogoča tudi udobno počutje med rekreacijo in izvedbo različnih vaj. Športna oblačila morajo biti ravno prav velika, ne pretesna in ne preohlapna, saj nas oboje pri rekreaciji lahko ovira in ob ponavljajočih gibih povzroča odrgnine. 

Gumbi, zadrge in podobno naj bodo nameščeni tako, da nas ne žulijo.

Športni modrci naj nudijo dovolj veliko oporo, a naj so hkrati tudi dovolj udobni.

✅ SKRB ZA ČISTA IN NEGOVANA OBLAČILA

Življenjska doba športnih oblačil ni odvisna zgolj od njihove kakovosti in pogostosti rekreacije, ampak v veliki meri tudi od načina pranja in sušenja.

 Priporočljivo je pranje na največ 30°C do 40°C. Športna oblačila je potrebno prati z običajnim pralnim sredstvom in zmeraj brez uporabe mehčalca, saj lahko prav ta uniči glavne prednosti športnih oblačil, kakršni sta zračnost in vpijanje znoja. 

Večina novejših pralnih strojev že ponuja poseben program »sport«, ki je namenjen prav pranju športnih oblačil iz sintetičnih materialov, ustreza omenjenemu temperaturnemu razponu in deluje tako, da pranje omogoča odstranjevanje znoja in neprijetnih vonjav iz oblačil.

Ena večjih napak pri skrbi za športna oblačila je tudi ta, da oblačila po rekreaciji odložimo v košaro za perilo (ali še slabše: pustimo jih v športni torbi) in čakamo toliko dni, da se v košari nabere več podobnih oblačil. Takšno čakanje povzroča množenje bakterij, ki živijo v znoju in so pravzaprav tiste, ki povzročajo neprijeten vonj znoja. Po večih dneh čakanja je količina bakterij v takem oblačilu že tako velika, da se neprijetnega vonja ne rešimo niti po pranju. Uporaba mehčalca v takšni situaciji je lahko usodna napaka.

✅ IZGLED

Danes je mogoče kupiti športna oblačila, ki so tudi prijetna na pogled. Tudi njihov videz na koncu prispeva pomemben kamenček v mozaik motivacije za vadbo.

Ustrezna in kvalitetna športna oblačila vodijo v bolj kvalitetne športne izkušnje. 

Kot avtorica tega bloga vam lahko iz prve roke potrdim, da se lažje motiviram za rekreacijo, ko si oblečem športna oblačila veselih in pozitivnih barv in da me dejstvo, da je moja najljubša športna majica umazana, od vadbe lahko tudi odvrne.