»Poglejte tega čudaka, ki se vrti na drogu, misleč, da je eleganten kot labod«. Tako se začne nagovor reklame za pijačo Sprite, v kateri se na drogu vrti Alberto del Campo. Plesalec na drogu, športnik, ki premika meje in verjame, da lahko živimo svoje sanje. Albertova filozofija temelji na tem, da je treba uživati, včasih tudi kršiti pravila in izraziti sebe. Zato ni čudno, da je Spritov ambasadorja nove kampanje. Poleg tega redno nastopa v predstavah svetovno znanega cirkusa Cirque de Soleil. Alberta smo imeli možnost občudovati tudi Ajdovščini, kjer je na povabilo studia Sport pole dance Ajdovščina izvedel tri delavnice; dve za odrasle in eno za otroke. 

Alberto, za vami so tri delavnice v studiu Sport Pole dance. Kako ste se imeli?
Bilo enkratno. Udeleženci so me presenetili in prišli so iz cele Slovenije. Res so bili odlični in očitno ima pole dance v Sloveniji dobre temelje. Udeležencem na delavnicah vedno postavim visoke izzive. Recimo, če pridejo in rečejo, da ne znajo narediti premeta, jim rečem: »Prav, danes ga boste!« Ko jim uspe in so ponosni sami nase, je to zame največja nagrada.
Sploh pa otroci. Ti so čudoviti. Prav vidi se, kako uživajo in da jih ples veseli. Smejali smo se in zabavali. Učili smo se stojo na eni roki ob drogu in uspelo jim je! Njihovo zadovoljstvo, sreča in sploh ponos, so res neprecenljivi.

V pole dancu ste v resnici šele tri leta. Kako ste začeli s tem?
Trinajst let sem bil v gimnastiki in tudi član španske reprezentance. Bil sem dober. Vendar sem moral gimnastiko opustiti predvsem zaradi poškodb. Vrnil sem se domov in starši so me zaposlili v družinski restavraciji. Ampak, sovražil sem to! Bili so vztrajni: »Alberto, odprli bomo še eno restavracijo in ti boš manager in bla bla bla.« Želel sem proč!
Zato sem bil vesel, ko sem dobil svojo prvo vlogo. Pustil sem delo v restavraciji in začel sodelovati v predstavi.

Pot vas je pripeljala v Cirque de Soleil, v katerem redno nastopate. Vam je bil cirkus pri srcu že prej?
Oh, ja! Od nekdaj sem želel biti klovn. Ti so me navduševali. Včasih so bili bolj akrobati, kot so danes. Padali so, plezali so … v stilu Charilja Chaplina. Akrobatika in smešne stvari so mi bile vedno všeč in zato res uživam v predstavah v Cirque de Soleil, kjer mi dobivam zelo različne vloge.

Vas lahko kje vidimo, so te predstave gostovale tudi v Sloveniji?
Ne, ne. Te predstave so v Las Vegasu. Gre za predstave, ki ne gostujejo.

Vaše korenine izhajajo iz gimnastike, ki je v nekaterih elementih podobna pole dancu. Kje vidite največje razlike?   
Sem človek, ki rad krši pravila. In pri gimnastiki jih je veliko. Pole dance pa kot mlad šport jih ima precej manj, zato lažje izrazim sebe; lahko naredim »špičke« ali »flex«, lahko grem nizko, lahko visoko… Super je, ker plešem to, kar čutim. Strast, ljubezen … Nisem zares plesalec. Sem bolj artist, akrobat. Vendar je v pole dancu več svobode in to me privlači.  

Kot pravite, radi kršite pravila. Vseeno pa ste zmagali na Pole Expo, enemu največjih pole dance tekmovanj. Tekmovanja pa so vedno polna pravil. Kako vam je to uspelo?
Res je, zmagal sem. Ampak pravil nisem prebral. Enostavno sem odplesal svojo točko in užival, se zabaval. Svetujem, da če želite zmagati, nikar ne počnite tega, ampak preberite pravila (smeh). Če pa se želite zabavati in pokazati svojo najboljšo točko, potem pa le odplešite vsem pravilom navkljub.

Imate mogoče kakšen predlog za studio Sport pole dance, v katerem ste bili kot gost? Se v tujini dela drugače?
Ne vem, ali veste, vendar ima Iris 60 otrok, ki obiskujejo ure pole danca. 60 otrok! Tako velikega števila otrok sploh še nisem srečal v nobenem studiu. In kot sem videl na delavnicah, je njihovo znanje res zavidljivo. Sploh nimam nasveta, bi bolj jaz potreboval njenega. (smeh)

Ste tudi ambasador za slovensko podjetje Lupit Pole, ki izdeluje drogove, ki jih uporabljajo tudi v ajdovskem studiu? Kako se je začelo to sodelovanje?  
Res je. Vesel sem, da smo se pred leti srečali v Barceloni in začeli pogovore. Ker sem želel poseben drog, so moje zahteve vzeli kot izziv in predlagali, da bi bil njihov ambasador. Tako se je vse začelo in sodelovanje z njimi je res odlično. Dokler nisem v živo videl, koliko idej, natančnosti je treba, da lahko naredijo drog, sem bil prepričan, da je to enostavno. Najboljše pa je to, ker upoštevajo naše komentarje, predloge. Odlična pa je tudi njihova krpica z magnezijem. Sploh ne pušča belih sledi. Uporabniki bodo že vedeli, o čem govorim. (smeh).

Kaj bi za konec lahko svetovali bralcem in vsem, ki še niso poskusili plesa ob drogu?
Naj pridejo, poskusijo in potem sodijo. Mogoče jim ne bo všeč. To je kot tek. Nekateri ga obožujejo, drugi ne marajo. In enako je s plesom ob drogu. Res pa je, da je dobro začeti v studiu, pod nadzorom in potem šele preizkušati na domačem drogu. Uživajte, zaplešite in izrazite sebe. Ne glede na to, ali ste bolj plesni ali akrobatski tip.  

Alberto, hvala za pogovor!